Kaitse end allergia eest

Õietolmuallergiaga inimestel ilmnevad sageli allerginähud ka tooreste puuviljade, aedviljade ning pähklite söömisel. Tegemist on ristallergiaga, mis on tingitud sellest, et erinevate päritolu ainetel on väga sarnane valguline koostis.

Sümptomid

Kõige sagedasemad on tooreste puu- ja aedviljade söömisel kontaktsümptomid:
• huultel, keelel, suus ja kurgus kipitus, pakitsustunne;
• sügelus ja turse.
Sümptomid tekivad kiiresti söögi ajal või pärast söömist.

Lisanduda võivad:
• nina sügelus, -kinnisus, vesine nohu, aevastamine, limaskesta turse;
• silmis kipitustunne, punetus, pisaratevoolus, laugude turse ja sügelus, silmavalgete punetus;
• oksendamine ja kõhulahtisus;
• naha erinevad ekseemid (dermatiit, urtikaaria, punetus, varem esinenud atoopilise dermatiidi ägenemine);
• kõrvavalu;
• kõris hääle kähedus, kõrikramp, -kitsenemus;
• harvem astmanähud;
• raskemal juhul allergiline üldreaktsioon ehk anafülaksia.

Ristallergia taimsete toiduainete suhtes võib avalduda aastaringselt, kuid taimede õitsemisperioodil on haigusnähud tavaliselt kõige tugevamad.
Ristallergia korral tekitab allergianähte just toores puu- ja aedvili. Samas talub õietolmuallergiaga inimene oraalset allergia sündroomi põhjustanud puu- ja aedvilju termiliselt töödelduna (keetmine, hautamine, küpsetamine).
Termiline töötlemine muundab allergiat tekitavaid valke, mistõttu talutakse neid toiduaineid.